18 Ekim 2011 Salı

John Updike



Modern Amerikan Edebiyatı'nın en önemli isimlerinden biridir John Updike.Ülkemizde pek bilinmemekle birlikte Amerikan edebiyatında haklı bir üne sahiptir.

1932 dogumlu yazarı 2 yıl önce kaybettik.Updike, The New Yorker dergisinde 1950li yıllardan itibaren yazdıgı kısa öykülerle öne çıktı.Toplamda 700 e yakın öykü yazdıgı biliniyor.Bunu yanında,The New Yorker dergisinde editörlük,edebiyat ve sanat eleştirmenligi yaptı;şiirler yazdı.

Yazar,hikayelerinde Orta Sınıf Beyaz Amerikalıların(WASP)taşra yaşantılarına egildi.''Tasra sıkıcılıgı''nı, sıkıcı olmayan bir dille ve ironik bir üslupla aktarması en büyük özelliklerin biri.
kadın-erkek ilişkileri,aldatmalar üstüne erotik göndermeleri olan;basit,belki sıradan kabul edilecek
temaları müthiş bir tasvirle, güzel ve akıcı bir dille anlattı.

Harry "Rabbit" Angstrom adli taşralı Protestan Beyaz bir karakteri kurguladıgı Rabit(Tavsan)serisi çok sevildi;seri bir dörtlemeye dönüştü.Yazar Rabit serisiyle Pulitzer Ödülü'nün sahibi oldu.Amerikanın en prestijli edebiyat ödülü olan Pulitzeri iki kez kazanan üç yazardan(W.Faulkner,Booth Tarkington) biri oldu.

Ulkemizde ''Rabit'' serisi bu yıl Alfa Yayınları tarafından neşredilmeye başlandı.

Yazarın, öykülerinin de kısa surede çevirilip yayınlanacagını umuyorum.Tadımlık olarak Updike ın kendi çevirdigim bir öyküsünü yayımlamak istiyorum.Yazarın,en çok bilinen ve sevilen öykülerinden olan A&P,ilk kez 1961 de The New Yorker dergisinde yayimlandi.Arkasindan,yazarin toplama oyku kitabi Pigeon Feathers(1962)da neşredildi.

Öykü,yazlik bir kasabada,bir markette kasiyer olan kahranımızın agzından  dile geliyor.

Çeviri ve editing de bana büyük yardımları olan Mamama binlerce tesekkurler:)))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder