8 Ekim 2011 Cumartesi
Gökdemir İhsan
GOKDEMIR IHSAN
Deneysel edebiyat alanında eser veren yazar, özellikle "oyun" kavramına vurgu yapmaktadır. Oulipo akımının Türkiye'deki temsilcilerindendir.
Jorge Luis Borges, Italo Calvino, Laurence Sterne, Raymond Queneau ve Georges Perec'ten etkilenmiştir
OULIPO
fransız edebiyatında önemli bir yeri olan akım. george perec, jacques roubeau, italo calvino, raymond queneau gibi yazarlar tarafından benimsenmiş, dünya edebiyatına yaşam kullanım kılavuzu, bir kış gecesi eğer bir yolcu, 1 trilyon şiir gibi modern klasikler kazandırmıştır. yapıtlarda çözülmesi zor bulmacalar, labirentler, oyunlar, iç-içe geçmiş hikayeler, karmakarışık düzenler bulunur. edebiyat-matematik-mantık üçgeni ön plana çıkar..(ekşisözlük-naranimo)
Gokdemir Ihsan'in yayimlanmış kitapları
Katakofti (Simurg Yayınları, 2009)
Kurmaca Alıştırmaları (Sel Yayıncılık, 2010)
Paris’te tıklım tıklım dolu Contrescarpe-Champerret otobüsünde gençten bir yolcu vardır. Dikkat çekecek derecede uzun boylu ve bir hindi gibi uzun boyunludur. Aylardan Temmuz olmasına rağmen, kalın bir palto giymiş oluşu biraz tuhaftır. Ama asıl ilginç olan, başındaki fötr şapkadır:
Çevresine, genellikle olduğu gibi, bir kordela değil, bükülmüş kalın bir sicim dolanmıştır bu şapkanın. Yolculuk olaysız geçmez. Genç adam, inip binen yolculara yol vermek gerekçesiyle onu arkadan itiştiren ve bu arada ayağına basıp duran yaşlıca bir yolcuya şiddetle çıkışır. Yaşlı adam ise bu lafları pek umursamaz. Dudaklarında mütebessim bir ifadeyle dikilip durur. Genç adam boşalan bir koltuğa kendini atar. İki saat sonra, Gare St. Lazare’ın önündeki mahşerî kalabalıkta, genç adam yine kendisi gibi genç bir arkadaşıyla konuşmaktadır. Arkadaşı parmağıyla genç adamın göğsündeki bir düğmeyi işaret ederek bir şeyler söyler.
33 değişik kurgu Sıradan bir öykü mü? Evet, haklı olabilirsiniz, ama OULIPO’nun [Ouvroir de la littérature potentielle] kurucularından, yazının uçbeyi Raymond Queuneau, ‘Biçem Alıştırmaları’ (Sel Yayıncılık, çeviren: Armağan Ekici) adlı yapıtında, bu sıradan öyküyü doksan dokuz değişik biçem kullanarak aktarmıştı. Gökdemir İhsan ise, bir ‘début’ sayılabilecek bu kitabında (yazarın ilk kitabı olan ‘Katakofti‘ Simurg Yayınları’nca yayımlanmış, ama hak ettiği ilgiyi bulamamıştı), aynı öyküyü, yukarıda vermeye çalıştığım ana çizgileriyle ele alıyor ve, Queuneau’ya nazire yaparcasına, doksan dokuz ayrı biçemde değil, ama otuz üç değişik kurguyla anlatıyor.
Neler yok ki bu rengârenk kataloğun içinde: paranoid komplo teorileri, uçuk bilim kurgu pastişleri, casusluk ve polisiye öyküleri, melodramlar vb... Ve bu arada çoğu yazın dünyasından ve kimisi de popüler kültürden göndermeler gırla gidiyor, tanıdık simalar birer birer sökün ediyor. Ayak uydurulmayı bekleyen, otuz üç kısım tekmili birden postmodern bir oynaşı aslında bu metin. Kısacası, girift bir göndermeler yumağıyla karşı karşıyayız. (Ali Teoman-Radikal Kitap Alinti)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder